Статистичний аналіз судових рішень щодо заборони мирних зібрань, 2006-2018

Статистика, Судочинство

20 грудня 2019 року в Українському кризовому медіа-центрі (УКМЦ) було представлено результати дослідження «Статистичний аналіз судових рішень щодо заборони мирних зібрань, 2006-2018».

Дослідження проведено за грантової підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» Українським центром суспільних даних у партнерстві з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Зміни у судовій системі України: статистичний аналіз судових рішень».

Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР) являє собою величезний масив інформації, яку за допомогою сучасних інструментів можна перетворити на дані і аналізувати статистично. Такий аналіз може дати розуміння наявності або відсутності змін у судовій системі.

Аномально високий сплеск рішень про заборону мирних зібрань відбувся протягом 2012-2013 років, і загалом співпав із «правлінням» Віктора Януковича. У подальшому з 2015 року відбувається суттєве зменшення загалом кількості справ щодо обмеження права на мирні зібрання та як наслідок і кількості рішень про заборону мирних зібрань.

01

Безумовним лідером за вказаною категорією та за кількістю рішень про заборону мирних зібрань є Харківська область. Суттєво менше такого роду справ у м. Києві та Дніпропетровській області, які займають друге та третє місце за кількістю вказаних справ.

02 03

04 05

Цікаво, що більшість справ, де не було обмежено право на мирне зібрання, не були розглянуті по суті, а відповідні позови були залишені без руху, без розгляду, що свідчить про зловживання органів місцевого самоврядування своїм правом на звернення до суду.

06

07

08

09

Найчастіше використання посилань на Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР» відбувалося у період протягом 2010-2012 років. Найчастіше цим актом користувалися суди в Автономній Республіці Крим.

10 11 12 13

Проте, незважаючи на те, що у 2013 році Європейський суд з прав людини у справі “Вєренцов проти України” встановив, що вказаний Указ є несумісним з самою суттю свободи зібрань, навіть після Революції Гідності трапляються одиничні випадки використання цього Указу для обмеження права на мирні зібрання. Наприклад, у 2016 році Черкаський окружний адміністративний суд використав посилання на Указ у якості обґрунтування свого рішення.

Повний звіт доступний для завантеження тут, а датасет, на основі якого було проведено аналіз — отут.